Alternatywa dla tradycyjnego żurku.
Składniki (dla 4-5 osób):
chrzan ze słoika - 1,5 łyżki
bulion drobiowy - 1,5 litra
kiełbasa - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
liście laurowe - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 5 szt.
śmietana 30% - 60g
suszony majeranek - 1 łyżka
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie dodajemy chrzan oraz śmietanę oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz