czwartek, 10 lutego 2022

Zupa chrzanowa

 Alternatywa dla tradycyjnego żurku.

Składniki (dla 4-5 osób):

 chrzan ze słoika - 1,5 łyżki
bulion drobiowy - 1,5 litra 
kiełbasa - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
liście laurowe - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 5 szt.
śmietana 30% - 60g
suszony majeranek - 1 łyżka
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
Zupa chrzanowa

1.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę. 

2. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia.

3.  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie dodajemy chrzan oraz śmietanę oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...