czwartek, 10 lutego 2022

Karmelowy placek z bananami

Idealne ciasto do popołudniowej kawy - niezbyt słodkie, miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość.

 Składniki (dla 5-6 osób):

cukier - 70 g
mąka pszenna - 200 g
banany - 3 szt.
sok z połowy cytryny 
masło - 30 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 2 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
rodzynki - 3 łyżki
olej - 1/4 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
cukier puder do posypania
Karmelowy placek z bananami

1. Rodzynki moczymy, osączamy i posypujemy mąką.

2. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny

3. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Dodajemy masło i nadal podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy pokrojone banany i dusimy ok. 3 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

4. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i rozkłócamy trzepaczką lub mikserem. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy olej, mleko oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzone banany i rodzynki. Ponownie dokładnie mieszamy.

5. Formę (13x23 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 35 min. do suchego patyczka. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...