Idealne ciasto do popołudniowej kawy - niezbyt słodkie, miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Rodzynki moczymy, osączamy i posypujemy mąką.
2. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny
3. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Dodajemy masło i nadal podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy pokrojone banany i dusimy ok. 3 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
4. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i rozkłócamy trzepaczką lub mikserem. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy olej, mleko oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzone banany i rodzynki. Ponownie dokładnie mieszamy.
5. Formę (13x23 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 35 min. do suchego patyczka. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Super bananowy placuszek ;)
OdpowiedzUsuń