poniedziałek, 14 lutego 2022

Gulasz wieprzowy z warzywami

Pomysł na pyszny obiad z mięsem wieprzowym z dużą ilością warzyw. Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso wieprzowe - 50 dag
cebula - 1 szt. 
marchewka - 1 szt.
pieczarki - 20 dag
czerwona papryka - 1 szt.
pomidory krojone - 1 puszka
czosnek - 2 ząbki
bulion mięsny - 1,5 szklanki
papryka wędzona - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z warzywami

1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry.

2. Pieczarki i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Zalewamy bulionem i dusimy ok. 40 min.

3. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do gulaszu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dodajemy nieco bulionu. Dusimy ok. 20 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...