poniedziałek, 31 maja 2021

Kwaśnica

 Przepis na góralską zupę z kiszoną kapustą.

Składniki:

kiszona kapusta - 1 kg
wędzone żeberka wieprzowe - 0,5 kg
wędzony surowy boczek - 200 g
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
suszone grzyby - 4 szt.
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 4 szt.
kminek - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
sól, pieprz
oliwa
Kwaśnica

1. Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. 

2. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotujących się żeberek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości.

3. Wyjmujemy żeberka, usuwamy kości i wrzucamy mięso z powrotem do zupy. Dodajemy posiekany czosnek, kminek i majeranek.  Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy posiekany boczek z cebulą. Osobno gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy wrzucamy boczek z cebulą i ziemniaki. Chwilę razem gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...