Przepis na góralską zupę z kiszoną kapustą.
Składniki:
1. Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa.
2. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotujących się żeberek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości.
3. Wyjmujemy żeberka, usuwamy kości i wrzucamy mięso z powrotem do zupy. Dodajemy posiekany czosnek, kminek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na rozgrzanej patelni smażymy posiekany boczek z cebulą. Osobno gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy wrzucamy boczek z cebulą i ziemniaki. Chwilę razem gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz