poniedziałek, 31 maja 2021

Kluski pomidorowe z kiełbasą

 Klasyczne kluski ziemniaczane z nutą pomidorową.

Składniki (dla 3-4 osób):

 ziemniaki - 70 dag
mąka - 2/3 szklanki 
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
kiełbasa śląska - 20 dag
kiełki koniczyny - do posypania
kulki mozzarelli - 10 dag
jajko - 1 szt.
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Kluski pomidorowe z kiełbasą

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy jajko, mąkę, koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto i formujemy niewielkie kulki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy.

2. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wkładamy kluski i razem krótko smażymy.

3. Kluski z kiełbasą rozkładamy na talerze. Posypujemy kiełkami oraz kulkami mozzarelli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...