Klasyczne kluski ziemniaczane z nutą pomidorową.
Składniki (dla 3-4 osób):
ziemniaki - 70 dag
mąka - 2/3 szklanki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
kiełbasa śląska - 20 dag
kiełki koniczyny - do posypania
kulki mozzarelli - 10 dag
jajko - 1 szt.
oliwa do smażenia
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy jajko, mąkę, koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto i formujemy niewielkie kulki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy.
2. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wkładamy kluski i razem krótko smażymy.
3. Kluski z kiełbasą rozkładamy na talerze. Posypujemy kiełkami oraz kulkami mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz